Menu

english/engelsk english/engelsk

Keratosis pilaris

default

For nogle uger siden fik jeg nogle spørgsmål om Keratosis Pilaris, fordi jeg nævner at jeg selv har det på min side om session. Det endte med at jeg forklarede alt hvad jeg ved om sygdommen, så jeg har valgt at bringe mit svar i bearbejdet form.

Valid CSS!

Using graceful degradation

Vigtigt!

Jeg er ikke læge og jeg har ikke lavet specielt research for at skrive dette. Det jeg skriver bygger på

  • Egne erfaringer (som ikke behøves at holde for andre)
  • hvad min hudlæge har fortalt (som jeg husker det)
  • hvad jeg har hørt fra andre
  • hvad jeg har læst på diverse hjemmeside (mere og mindre troværdige).

Hvis du er i den mindste tvivl om noget, så spørg din hudlæge!

Hvad er det?

Keratosis Pilaris er en hudsygdom. Den er arvelig, og kan ikke smitte på andre måder. Den ses som tør hud og omkring hårsækkene kommer der små "bumper" som ligner gåsehud. Gør man ikke noget kan man på visse steder med sygdommen få kløe, som i værste fald godt kan være ret slem. Der Ca. 10-15% af alle danske unge har det og er ingen behandling.

Den medicinske forklaring er, at man mangler et enzym og det betyder at de døde hudceller har svært ved at komme ud ved hårsækkene.

Smitter det?

Nej - Keratosis Pilaris smitter ikke. Når man får børn er der 50% risiko for at barnet får det. De seneste år er det blevet mere og mere udbredt, så det er også påvirkninger udfra (fx miljøet, hvad man bruger af tøj, hvad man spiser, hvad ved jeg) der har indflydelse.

Hvad kan man gøre?

Som sagt er der ingen behandling, men man kan holde symptomerne nede.

Gode råd

Mine bedste råd er

  • at give det luft (korte bukser om sommeren i stedet for jeans)
  • undgå salt- og klorvand (udtører huden)
  • smøre sig med cremen Archive (se senere), efter hvert bad, en gang om dagen ol.

Men skal ikke overdrive ovenstående - man kan normalt sagtens gå i svømmehal, bade i havet, gå i jeans og tage et par uger uden cremen. Der er dog forskel på at en voksen tager et par ture i svømmehal og at et barn gør en en gang om ugen - tal med hudlægen om det.

Creme

Der er en creme som hedder Archive 64, eller bare Archive. Det er en fed fugtighedscreme og man kan sige at den giver noget smørelse til huden.

Man bør i hvert fald smøre de berørte steder efter hvert bad (igen: hvis man er ude at bade et par gange om året er der ingen grund til at det skal gøres lige når man kommer op - det skulle være fint at vente til man kommer hjem. Men spørg hudlægen ved tvivl, specielt hvis der er tale om børn.

Personligt giver jeg det en løs omgang om morgenen og aftenen, men jeg springer det tit over. Efter hvert bad gør jeg det mere grundigt. Et problem er nemlig også, at hvis man skal smøre et større område ind (fx på lårene som hos mig) bliver huden ret fedtet af cremen, og det er ikke så lækkert at tage et par lange bukser på bagefter.

Archive kan købes på arpoteket, typisk i flasker på 300 ml eller i en 1L "syltetøjsspand", som er billigere i længden. Der er også en helt lille en på omk.130 ml - den er god til at have med på ferie, og kan fyldes op. Archive skulle desuden være den bedste fugtighedscreme overhovedet, men lad være med at få det i øjnene, hverken direkte eller via sved.

Fordi man ikke kan gøre så meget ved keratosis pilaris, betyder det at fordi man ikke lige overholder de gode råd, sker der ikke så meget i længden. Men at være olympisk svømmer er nok ikke så smart.

Andre ting der kan hjælpe

Ud over Archive kan det også hjælpe lidt at skrubbe sig med noget der er beregnet til at fjerne døde hudceller - Matas har dem, det er fx hansker i noget meget groft garn/snor.

Nogle har rapporteret at det hjælper på dem at gå i solcenter, og når jeg er blvet solskollet er det da heller ikke så slemt bagefter. Men lad være med at solskolle det berørte sted: Der kan sagtens være andre forklaringer.

Andet

Min hudlæge siger, at det skulle gå i sig selv når man er ca. 21, men jeg er 29 nu og det er ikke spor bedre. Da jeg fik det konstateret var min far ca. 40, og det gav ham en voldsom kløe på albuerne. To uger med Archive, og der var ikke kløe mere. Så nogle er heldige at slippe af med det tideligt - andre ikke.

Der er også noget med luftfugtigheden der gør at det ikke er så slemt om sommeren som om vinteren, men om det er høj eller lav luftfugtighed kan jeg ikke huske.